Domov
Drugi dokumenti

Sporočila za javnost

21. april 2005

Izzivi volilnih tehnologij in postopkov je osrednja tema prvega izmed treh dodatnih sestankov človekove dimenzije OVSE (Supplementary Human Dimension Meeting - SHDM) pod slovenskim predsedovanjem organizaciji, ki se je na Dunaju pričel danes, 21. aprila 2005.

Tematika OVSE standardov za demokratične volitve in samo opazovanje volitev s strani Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) je že dlje časa v ospredju političnih razprav v organizaciji. Dvodnevni sestanek, ki bo obravnaval tri glavne sklope sodobnih izzivov demokratičnih volitev: nove volilne tehnologije; implementacijo obstoječih volilnih zavez OVSE, vključno z razpravo o t.i. Kopenhagen Plus dokumentu; ter opazovanje samih volitev.

Predsedujoči Stalnemu svetu OVSE, slovenski veleposlanik Janez Lenarčič je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da so zaveze OVSE na področju demokratičnih volitev ena izmed temeljnih vrednot, na katerih stoji organizacija. Ob tem je dejal: "Volitve so osrednji institut demokracije. Slednja pa je proces, ki ga je vedno mogoče izboljšati."

Spomnil je na ključno vlogo, ki jo je OVSE imela pri vzpodbujanju pozitivnega razvoja v Srednji in Vzhodni Evropi, ter tudi v Sloveniji, kjer so ravno v aprilu pred 15-imi potekale prve demokratične volitve.

V nadaljevanju se je zavzel za sprejem dodatnih zavez s področja demokratičnih volitev, ki bi dopolnjevale obstoječe (t.i. Kopenhagen Plus dokument), ter pri tem orisal tudi možna področja, ki bi jih tovrsten dokument lahko vseboval.

"OVSE, zlasti Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), ima nenadomestljivo vlogo pri opazovanju volitev. Urad je brez dvoma vodilna regionalna institucija pri izvajanju opazovanja volitev", je še dejal.

Tokratnega sestanka se udeležuje okoli 200 diplomatov, strokovnjakov, ter predstavnikov mednarodnih in nevladnih organizacij. Namen srečanje ni ne le izmenjava mnenj in predlaganje priporočil različnim akterjem na tem področju, marveč predvsem obuditi konstruktivno razpravo znotraj OVSE glede zavez na področju demokratičnih volitev, kot tudi s samim procesom opazovanjem le teh.

V luči odziva na kritike Ruske federacije in nekaterih članic Skupnosti neodvisnih držav o politizaciji, nestrokovnosti in dvojnih merilih bo jutri, drugi dan sestanka, potekala tudi razprava o procesu opazovanja volitev, kjer bodo svoje izkušnje in metodologije izmenjale mednarodne in druge organizacije, ki izvajajo opazovanje volitev (OVSE/ODIHR, Evropska Unija, Skupnost neodvisnih držav, Svet Evrope, tudi nacionalne opazovalne skupine). Ob robu srečanja na Dunaju bo v organizaciji ZDA potekal tudi stranski dogodek o volitvah v ZDA.

Dodatne informacije:
- Govor predsedujočega Stalnemu svetu OVSE veleposlanika Janeza Lenarčiča >>>

Prednostne naloge OVSE v letu 2005
slovensko: (142 kB)

Pogosto zastavljena vprašanja
več >>>

Publikacija Kultura dialoga: norme načela, zaveze, institucije, delovanje. OVSE 30 let po Helsinkih
slovensko: (1,15 MB)

Pilotni projekt izobraževanja o človekovih pravicah
več >>>

V središču