Domov
Predsedovanje
Zgodovina
Predsedujoči
Prednostne naloge
Sporočila za javnost
Dogodki
Pogosto zastavljena vprašanja
Dokumenti
Izjave / govori
Članki / intervjuji
Konference / sestanki
Odločitve / deklaracije
Drugi dokumenti
 


 

Sporočila za javnost

20. december 2005

Slovensko predsedstvo OVSE pozdravlja sprejem proračuna organizacije za leto 2006

Slovensko predsedstvo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi je v današnji izjavi po posebnem zasedanju Stalnega sveta OVSE na Dunaju pozdravilo sprejem proračuna OVSE za leto 2006 v višini 168,2 mio EUR.

"Zelo me veseli, da smo uspeli doseči soglasje o tem ključnem vprašanju, ki bo organizaciji omogočilo nadaljevanje pozitivnih korakov. Menim, da je to prvič, da je organizaciji uspelo sprejeti proračun do roka, ki ga predvidevajo finančna pravila organizacije," je dejal predsedujoči Stalnemu svetu OVSE, slovenski veleposlanik Janez Lenarčič.

"Razloge za pravočasen sprejem omenjene odločitve gre v veliki meri pripisati kompromisu, ki smo ga dosegli v preteklem mesecu glede t.i. lestvic prispevkov sodelujočih držav v proračun OVSE. Le ta je ustvaril pozitivno ozračje, ki je pripomoglo k sprejemu proračuna za leto 2006", je še dodal.

Dogovor je začrtal proračun OVSE v višini 168,165,800 EUR, medtem ko je ta v letu 2005 znašal 168,585,000 EUR. Zmanjšanje celotnega zneska v višini 420.000 EUR dejansko pomeni različna povišanja in zmanjšanja posameznih segmentov znotraj enotnega proračuna; krčenje določenih terenskih misij v Jugovzhodni Evropi predstavlja znižanje finančnih sredstev za projekte v višini 3 mio EUR, medtem ko bo zaključek projekta usposabljanja mejnih stražarjev v Gruziji v juniju 2006 prispeval k zmanjšanju v višini 2 mio EUR.

Po drugi strani se bodo finančna sredstva OVSE namenjena za projekte v Srednji Aziji in Vzhodni Evropi povečala za 1 mio EUR oziroma 800.000 EUR, medtem ko se bo proračun Urada OVSE za demokratične institucije in človekove pravice povečal za okoli 2 mio EUR, kar je posledica povečanja volitev in izvajanja programov s področja strpnosti in nediskriminacije. Sekretariat na Dunaju bo zaradi novih nalog in zahtev s strni sodelujočih držav OVSE svoja finančna sredstva povečal za 800.000 EUR.

"Na tem, skoraj zadnjem, srečanju Stalnega sveta v letu 2005 z veseljem ugotavljam, da smo premagali še zadnjo oviro pred predajo štafete Belgiji", je dejal predsedujoči Stalnemu svetu. "To je še dodatni del v mozaiku, ki bo omogočil belgijskemu predsedstvu, da se osredotoči na izzive, s katerimi se OVSE sooča, ter izpolni pričakovanja sodelujočih držav."

Končni dogovor o lestvicah prispevkov, ki je bil osrednji faktor za blokado sprejema proračuna za leto 2005 v prvih petih mesecih tega leta, je bil dosežen v tednu pred zasedanjem Ministrskega sveta OVSE, katerega je 5. in 6. decembra v Ljubljani gostil Predsedujoči OVSE, minister dr. Dimitrij Rupel.

 

na vrh >>>

 

Prednostne naloge OVSE v letu 2005
slovensko: (142 kB)

Pogosto zastavljena vprašanja
več >>>

Publikacija Kultura dialoga: norme načela, zaveze, institucije, delovanje. OVSE 30 let po Helsinkih
slovensko: (1,15 MB)

Pilotni projekt izobraževanja o človekovih pravicah
več >>>

V središču

Sklepno poročilo in ocena predsedovanja Slovenije OVSE, 267 kB >>>

OSCE Chairmanship Newsletter >>>

Kontakt

Ministrstvo za zunanje zadeve
Prešernova 25
SI- 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 478 2000
Telefaks:+386 1 478 2340
E-pošta: gp.mzz@gov.si

o strani >>>