Domov
Drugi dokumenti

Sporočila za javnost

12. april 2005

Osebni predstavnik Predsedujočega OVSE poudaril pomen ekonomskega programa za Kirgizijo

Osebni predstavnik Predsedujočega OVSE za države Srednje Azije Alojz Peterle je pozdravil odločitev kirgiške vlade, da oblikuje program, ki bi zagotovil socialni in ekonomski razvoj države.

V svojem odzivu na program, imenovan "100 dni - 100 korakov", je poudaril, da je bilo v pogovorih s kirgiško vlado doseženo soglasje o posebnem poudarku ekonomskemu programu. Sprejem in uresničevanje tovrstnega programa je ključnega pomena za gospodarsko stabilnost in razvoj Kirgizije."

"Kirgiška vlada bi potrebovala pomoč OVSE pri izvajanju omenjenega ekonomskega načrta", je dejal podpredsednik vlade Daniyar Usenov. "Le to bi lahko OVSE ponudil v obliki seminarjev in delavnic, kakor tudi priporočil glede vprašanj povezanih z oživitvijo malih in srednjih podjetij, davki, carinami ter finančnim in bančnim sistemom.

Osebni predstavnik Predsedujočega OVSE je pozdravil zagotovila kirgiške vlade, da bodo vprašanja zasegov posesti rešena po pravni poti.

V zadnjih dveh dneh je Peterle imel srečanja in posvetovanja s predstavniki kirgiške vlade in političnih strank ter predsedniki parlamentarnih teles za obrambo, varnost, policijo, kmetijstvo, socialne zadeve, ustavne zadeve in mednarodne odnose. V svojih pogovorih se je dotaknil vprašanj povezanih z migracijami, narodnimi manjšinami, kmetijstvom. Imel je tudi pogovore s predstavniki gospodarstva in mednarodnih organizacij, ki so navzoče v Biškeku.

Na srečanju s kirgiškem predsednikom vlade Kurmanbekom Bakijevim je bila posebnemu predstavniku Peterletu predstavljena naklonjenost kirgiških oblasti za nadaljnje učinkovito sodelovanje z OVSE in njenimi institucijami.

"Cenimo pomoč OVSE Kirgiziji pri njenem gospodarskem razvoju in izvedbi predsedniških volitev", je dejal predsednik vlade Bakijev

To je bil drugi delovni obisk Osebnega predstavnika v Krigiziji po dogodkih 24 marca, ki so sledili drugemu krogu parlamentarnih volitev.

Prednostne naloge OVSE v letu 2005
slovensko: (142 kB)

Pogosto zastavljena vprašanja
več >>>